Zkratka na hlavní stranu: Alt + Shift + horní 2(ě)
Linkedin FB e-mail Google Plus Twitter

Hledat na tomto webu

 
 

Osobní blog
Soukromý, neprofesní mikroblog.
Článek č. 296

 


Povodně v různých aspektech; co se zvládlo, a co ne

Povodně v Česku v září 2024:

To špatné:
– aktivní odmítání baterií v BTS, nevyužití radioamatérů, voliči – diskutéři;

A to dobré:
– matematika, meteorologové, Povodí, vláda, lidé, všichni, ...

---

Citace z 
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/sef-hasicu-kdyz-nam-ve-vidnave-zacal-plavat-lesni-special-dostavil-se-strach/2570163
«
Obrovským problémem byl pro hasiče při záchranných pracích výpadek signálu.
"Nedokázali jsme se odtud nikam dovolat, občas nás zachraňoval polský signál. V Kraši nejde elektřina dosud.
Například v Kobylé nad Vidnavkou měli v domově důchodců jednu jedinou centrálu, kafe si však s její pomocí nevařili – byla to centrála na to, aby někteří senioři mohli dýchat; v noci si potřebují totiž přidýchávat kyslík.
Zamrazilo mě, že jsou tito lidé odkázáni na pětilitrový kanystr s benzinem a centrálu," doplnil jednačtyřicetiletý hasič.

"Komunikační kanály byly nulové.
To, že letí vrtulník s humanitární pomocí, nikdo nevěděl.
V 21. století jsme se nebyli schopni dovolat z obce do obce,"
dodal.
»

---

K tomu říkám:

---

1)
Pět let, od přesunu z Náchoda do Meziměstí, marně řeším,
že s výpadkem elektřiny cca do 10 minut vypadne O2 a T-Mobile, protože úmyslně odmítají dát k BTS akumulátory s akceptovatelnou kapacitou.

Jejich diletantství jde dokonce tak daleko, že když ČEZ měsíc předem ohlásí plánovaný výpadek dodávky el. energie kvůli údržbě, tak operátoři na místo nepřivezou elektrocentrálu, protože to mají aktivně na háku. Prostě tisíce lidí bez spojení jsou pro ně standardní stav.

Opět připomínám, že lidi ani malé firmy už nemají pevné telefony. V celé republice není ani jedna telefonní budka.
Na vrátnicích velkých firem už nejsou přes noc hlídačí / vrátní, kteří by tam měli pevný telefon (navíc i tam, kde jsou, už mají často jen mobil).

Řešil jsem to s operátory, městem před volbami, městem po volbách (jiná parta), hasiči, ČTÚ, MVČR i s dalšími institucemi, všichni mě posílali od čerta k ďáblu nebo ignorovali nebo jakoby začali řešit a pak utichli.

Hasiči mi řekli, že každá obec má mít ohlašovnu požáru. Nemohl jsem ji najít. Město na můj dotaz pátralo... až zjistilo, že ji nemá.
"Vyřešilo" to MVČR, když tu povinnost zrušilo. Na moji připomínku reagovalo, že je to v oukeji, že přece ohlašovny požáru nezakazují. No, tak když neexistovala ani v době, kdy byla povinná ze zákona, tak teď asi taky nevznikne.

Pořád opakuji, že tím, že prakticky zmizely pevné linky (a tel. budky), a že 2 ze 3 operátorů aktivně odmítají dát do BTS kloudné akumulátory, se s výpadkem elektřiny (i tím plánovaným !) můžeme propadnout do 19. stol. – stačí, aby padla ta BTS Vodafonu, která to drží.
Někde je polský signál, ale fakt jen někde.

Všichni to mají na háku.
5 let okolo toho lítám, ač mě za to nikdo neplatí.
A ti, které za to platíme penězi, které nám stát bere, tak ti na to kašlou, i když je na situaci upozorňuji.

Jeden jako druhej; nezávisle na partaji, baráku, městu a adrese:
Styďte se.
Tohle aktivní diletantství mi fakt vadí.
Po všech těch mých upozornění jste všichni pachatelé nikoliv nevědomé nedbalosti, ale vědomé nedbalosti až úmyslného činu.

---

2)
Nechápu, jak je možné, že hasiči byli bez spojení, když jsou tady hromady radioamatérů, kteří aktivně nabízejí pomoc už minimálně od povodní v r. 1997.
Stačilo říct "potřebujeme vás tam a tam".

Ve středu 11. 9. 2024 přišla výstraha meteorologů,
stát na ni aktivně reagoval na mnoha úrovních a v mnoha rolích, to bylo skvělé, to chválím, to zachránilo hromadu majetku a asi i nějaké životy, stát tu výstrahu ještě dál komunikoval lidem, tohle všechno bylo perfektní.

Já jsem na situaci upozornil na FB české radioamatéry,
někteří byli připraveni už předtím, z podstaty,
někteří (menšina) si mysleli, že plaším, ba dokonce jeden že vůbec nebude pršet,
a někteří začali nabíjet baterky.

Já jsem taky nabíjel baterky od středy;
pak jsem ještě, když to šlo, oslovil mailem dva své známé, nedaleké radioamatéry kvůli rychlé domluvě spolupráce v případě potřeby,
a když povodeň přišla, tak jsem byl připravený na značkách, a mohl jsem okamžitě začít poskytovat spojení přes radioamatérský převaděč.

Převaděče jsem si do své radiostanice naprogramoval v pátek (radioamatérskou licenci mám poměrně krátce; a nikdy nic nestíhám; tak jsem tam ty převaděče neměl).
A také jsem v pátek v pár drobnostech mírně vylepšil svoji službu meteo.adamek.cz, která zobrazuje meteorologické výstrahy a další informace pro Náchodsko a Broumovsko s minimálním datovým přenosem, pro zvýšení šance, že se ty informace podaří protlačit na mobil i přes přetíženou mobilní síť nebo slabý mobilní signál (což potom reálně fungovalo).
Díky, meteorologové. Díky vám jsem stihl i tohle, ty cca 2 – 3 dny času byly strašně znát na mnoha frontách, včetně třeba té možnosti naprogramování radiostanice nebo jiných příprav.

Vodafone to ustál, celou dobu nám svojí vytíženou a přetíženou sítí poskytoval spojení (díky !), i přes výpadek dodávky elektřiny, takže moje pomoc nebyla potřeba; ale byl jsem připraven okamžitě začít, lusknutím prstu, prostě hned.
Během výpadku elektřiny jsem si několikrát ověřil svoji reálnou dostupnost převaděče, že se přes něj na někoho dovolám (sice v tu chvíli konkrétně do Polska, ale dovolám; a české kolegy by se pak už také podařilo sehnat, pro urychlení komunikace).

A teď se dočtu, že někde v Česku měli dokonce hasiči (!), hasiči, kteří sami mají radiostanice, problém s někým komunikovat. Že dokonce nevěděli předem o už letícím vrtulníku (a že z vrtulníku je na zem slušný radiový dosah... a mnozí radioamatéři dokáží poslouchat lecjaká pásma).
Že nikdo neoslovil radioamatéry s konkrétním požadavkem, je obrovské selhání. Zahození potenciálu.

Pořád platí, že chválím meteorology a všechny složky, které se od středy začaly připravovat,
počínaje správami povodí a vypouštěním přehrad (se soukromými rybníky v rukách jednotlivců byla situace jiná...),
přes přípravu mnoha jednotlivců, komerčních firem, spolků, neziskovek, obcí, měst, krajů, vlády, hasičů profesionálních i dobrovolných i dalších složek IZS.

Spousty lidí a organizací provádělo přípravy (díky meteorologům!), stavěly se hráze, jak z pytlů, tak sestavováním předpřipravených stavebnic.
Nakupoval a kontroloval se materiál, scházely se štáby, svolávali se lidi, zkoušela a připravovala se technika.
Tyto povodně se zcela reálně a velmi účinně začaly řešit dříve, než začaly (!).
To všechno bylo perfektní, ukázkové, učebnicové a nevídané.

Mnozí mysleli systémově, odtok z vltavské kaskády byl regulován v kontextu situace na Sázavě, aby se na začátku Prahy na soutoku nesečetla vlna z Vltavy s vlnou ze Sázavy. To všechno bylo perfektní a geniální.

Ale že všichni pět let kašlou na to, že je upozorňuji, že BTS nemají baterky a mají je mít, to je trestuhodné lajdáctví. Trestu-hodné.
Jasně, jsou to náklady... jenže mobilní sítě nejsou úplně otevřený trh. Tam je vyšší práh vstupu do odvětví. Tam se pracuje se vzácným národním bohatstvím – operátor, který dostane licenci, zabírá drahocennou část v kmitočtovém spektru.
Podle mě by mělo být naprosto samozřejmé, že každá BTS má mít slušný akumulátor, a měla by to vyžadovat licence, na jejímž základě operátor dostane právo využívat kmitočty a provozovat síť. Je pro mě naprosto nepochopitelné, že to tak není.
To, že operátoři provozují BTS bez dobrých baterek, to je zločin. S účastí státu, který to umožňuje.
Prostě tady máš licenci, provozuj si síť – ale koukej mít v BTSkách baterky.

A že po republice byli rozeseti radioamatéři připravení pomáhat, a nikdo jim neřekl "pošlete někoho sem", to je prostě špatně.

Abych to zakončil pozitivně: Tyto povodně byly extrémně dobře zvládnuté. Ze strany mnoha institucí i lidí.
I díky zkušenostem s dřívějšími povodněmi.

Tak snad se zlepší situace s těmi BTS.
Když už nic jiného, tak snad jednoduchým tržním principem: Lidem snad konečně dojde, který operátor u nich má BTS jištěnou baterií, a který ne. Různě po republice je to různě; u nás je hrdina Vodafone a padouši O2 + TMo, jinde to může být jinak.
Lidé drazí, telefonní čísla jsou v Česku přenositelná mezi operátory... Tak toho využijte. A snad se pak operátoři chytí za nos, když je jejich diletantství bude stát peníze; když jim v okolí BTS bez akumulátorů budou zákazníci utíkat ke konkurenci.
A méně vzletně, méně systémově: Chcete mít větší šanci, že si vy osobně (!) při výpadku elektřiny zavoláte? Přeneste si číslo k operátorovi, o němž víte, že u vás má při výpadku elektřiny signál.

---

Pak je tady ještě ta věc, jak fungují někteří lidé:

Když meterologové a vláda upozornili, co se blíží,
tak někteří spoluobčané přišli s odmítavou reakcí, že si vláda vymyslela nové téma na strašení lidí, místo dřívějšího strašení covidem. Že aby prý odvedla pozornost od důležitějších věcí.

Člověk, kterému dle profilové fotky může být odhadem např. 60 až 70 let, ve středu usoudil, že víkendové povodně nehrozí, protože u něho teď právě (ve středu) svítí slunce. To si za ty roky své přítomnosti na Zemi fakt nevšiml, že i když dnes svítí slunce, tak zítra může pršet? Fakt to neví? To po měsíci na Zemi pochopí i žížala. Tak by to snad měl vědět např. 60 až 70letý člověk, zvlášť pokud má volební právo.
Přitom už v tu chvíli, kdy dotyčný o blížícím se dešti pochyboval, už na západě republiky podle radaru reálně pršelo, od severu k jihu, od Krušných hor k Šumavě. Ale dotyčný volič s desítkami let životní zkušenosti nevěřil, že by pozítří mohlo pršet, když teď právě u něho svítí slunce.

A když to o víkendu přišlo, tak přesně tito lidé, přesně tato skupina voličů, která obviňovala vládu ze strašení, kritizovali vládu, že co jako dělá. Mně přišlo, že dělala docela dost. A hlavně už od středy.
Ale tito doposud popírači povodně najednou dokázali mít problém s tím, že v náhodně zvoleném videu natočeném na náhodném místě v náhodný čas, kde řeka tekla ulicí, tak že ausgerechnet v tomhle videu v té řece nestojí premiér a neřeší situaci osobně na místě. To má být premiér ve všech ulicích a všech řekách současně? Aby pak byl ve všech videích ze všech míst a časů? Myslí ti lidé vůbec? A kdyby to aspoň nebyli ti, kdo až do soboty v povodně nevěřili...

---

Ale spousta lidí fungovala skvěle už ve čtvrtek a v pátek.
Mnozí už předem nabízeli pomoc, obecně např. s nošením a úkllidem věcí do bezpečí, nebo s akutním bagrováním.

Pak při povodních pomáhal, kdo mohl. S čerpadly jezdila i soukromá civilní auta. Vodu pomocí své vývěvy odčerpával i fekální přívěs za traktorem, atd.

Na Broumovsku pomáhali hasiči mj. z Hradce Králové.
I díky tomu, že Povodí Labe předem vypouštělo mj. přehradu Les Království, což třeba uchránilo Hradec před povodní.
Takže tamní hasiči mohli jet pomáhat jinam, když neměli průšvih k řešení doma.

Spousta věcí fungovala.
A celkově levá ruka velmi často věděla, co dělá pravá. To je až vzácné. To zdaleka není samozřejmé.

---

I přes zklamání z myšlenkových procesů některých lidí (povodně nepřijdou, vláda jen straší; a potom: premiér má stát v řece na každém videu, které někdy někdo natočí),

i přes vztek na celý systém ve věci absence baterií v BTSkách pro šíření mobilního signálu, ač to se všemi řeším roky,

i přes zklamání, že hasiči byli nešťastní z nemožnosti komunikovat, zatímco nikdo neřekl radioamatérům "potřebujeme někoho tam a tam", když jsme mnozí radioamatéři byli připravení na značkách (já tedy k pomoci v místě, zhruba v aktuální povodňové oblasti; ale jiní, u nichž v těsném okolí se nic nedělo, by uměli někam dojet),

i přes různé lokální nedokonalosti až chyby,

i přes to všechno mám celkově velmi dobrý pocit z toho, jak celý systém od jednotlivých lidí, přes soukromé firmy, dobrovolné spolky, složky IZS, úřady a stát shora dolů a zdola nahoru fungoval.

Už od středy.
Díky meteorologům.
Díky matematice ve službách meteorologů.

---



Poznámka:

Z webu České noviny, který provozuje ČTK, články obvykle zhruba po roce mizí.
Proto zde na ten článek nemám aktivní odkaz k prokliknutí, nemá to cenu, měl bych tu pak nefunkční odkaz, který nikam nevede, což nechci.

Ale pokud ten článek ještě stíháte, než z webu ČTK zmizí, tak můžete použít ten výše textově uvedený zdroj, tu textově uvedenou adresu coby zdroj citace.

 

Související odkazy

  


Líbil se Vám článek?


Zpětná vazba – hlasování

Hlasy se na serveru připočítají k počitadlům pro tento článek, např. kolikrát tento článek někoho pobavil a kolikrát tento článek někomu pomohl.

Neukládají se jednotlivá hlasování (vzájemná kombinace hlasů, datum, čas, ani jiné údaje).
Proto nemá smysl odesílat prázdný hlas, nemělo by se co k čemu přičíst.

 

Ve Vašem prohlížeči nebude uložena žádná informace (cookies) o tom, že už jste hlasovali.
- Ve Vašem prohlížeči tedy nebude vidět, jak jste hlasovali.
- Kdykoliv budete moci hlasovat znovu, pokud Vám článek opakovaně pomůže (pobaví Vás, potěší, …).
- Pokud Vás právě u jednoho počítače sedí více, mohou postupně hlasovat další lidé.

Počítám člověkohlasy, nikoliv lidi.
Tedy kolikrát článek někomu pomohl,
nikoliv kolika lidem pomohl
.

Třikrát potěšeného jednoho čtenáře počítám stejně jako tři různé jednou potěšené čtenáře.

Každý má do budoucna neomezený počet hlasů.
Když zapomenete, že jste pro tento článek už hlasovali, nevadí – když Vám někdy v budoucnu bude např. užitečný znovu, tak mu znovu pošlete hlas, že Vám byl užitečný.

Můžete si zvolit 1 až N možností

Štítky, labels, kategorie, témata, tagy, hashtagy

(ve vývoji)
 
#historical-technology   #science-technology   #electro-ict   #emergency-services-civil-protection    
#mezimesti    
#society-thoughts  
 

Skok nahoru na: Navigační menu
(klávesová zkratka Alt + Shift + horní „5”)

Zaujala Vás tato stránka?

  • Přidat do záložek (Ctrl+D)
  • Sdílet odkaz (vysílačka)Skok nahoru na:
  • Vytisknout (Ctrl+P)
  • Citovat podle ČSN ISO 690

    Tuto stránku

    ADÁMEK, Martin. Osobní blog: Soukromý, neprofesní mikroblog. . Martin Adámek [online]. Náchod / Meziměstí [cit. 2024-09-27]. Dostupné z: https://www.adamek.cz/blog

    Celý web

    ADÁMEK, Martin. Martin Adámek [online]. Náchod / Meziměstí [cit. 2024-09-27]. Dostupné z: https://www.adamek.cz

 

 
 

Národní kulturní dědictví

WebArchiv – Stránky archivovány Národní knihovnou ČR Tyto stránky jsou pravidelně archivovány Národní knihovnou ČR pro svou kulturní, vzdělávací, vědeckou, výzkumnou nebo jinou informační hodnotu za účelem dokumentace autentického vzorku českého webu. Jsou součástí kolekce českých webových stránek, které NK ČR hodlá dlouhodobě uchovávat a zpřístupňovat pro budoucí generace. Jejich záznam je součástí České národní bibliografie a katalogu NK ČR.  

 

 
 

Pro rozptýlení

Jaký je rozdíl mezi střední a vysokou školou?
Na střední přesně víte, co se po vás chce, ale obvykle neznáte odpověď.
Zato na vysoké nikdy nevíte, co se po vás chce, a když to náhodou pochopíte, zjistíte, že je to úplně banální otázka a odpověď zná každé malé dítě.

 

Pro zamyšlení

Dejte si pozor, co si přejete, mohlo by se vám to splnit.
[(autor nezjištěn)]