Zkratka na hlavní stranu: Alt + Shift + horní 2(ě)
Linkedin FB e-mail Google Plus Twitter

Hledat na tomto webu

 
 

„IT specialista”, „manažer” a „podnikatel”
(předvolební glosa)

 

Publikováno
16. 12. 2017
Vytvořeno
FB 17. 10. 2017

 

Až budete kroužkovat konkrétní kandidáty,
všimněte si, jak konkrétně uvádějí svoji profesi:

1)

Dlouhodobě roste moje alergie na výraz "IT specialista".

Specialista je člověk, který hlouběji dělá něco konkrétního, něco uzšího. Na jednom lístku je uvedeno např. "programátor webových aplikací" (ne, nejsem to já, parlament mě neláká), to je konkrétní informace, která vytváří představu, že ten kandidát má v práci za úkol vyrobit či upravit webovou aplikaci tak, aby dělala to, co dělat má. Jeho specializace pak asi bude spočívat v tom, že nědělá grafiku a že nědělá obyčejné prezentační webové vizitky, které stačí nasázet do šablony.

Když je tam "IT specialista" bez uvedení informace, na co se specializuje, tak to zavání tím, že ten člověk se ve skutečnosti na nic nespecializuje.

V lepším případě to je běžný obecný ajťák, který lidem prodává, staví, konfiguruje a opravuje počítače, tak to tam má s hrdostí napsat (třeba "prodejce a opravář PC", nebo jak se sám nazývá), být na svoji užitečnou práci pyšný a nevydávat se lživě za specialistu.

V horším případě to je člověk, který neumí vůbec nic užitečného, ale má rád počítače (čti: hraje hry a serfuje), tak si napíše, že je IT specialista.

Slovo "specialista" se začíná nadužívat, jako dříve slovo "manažer". Jak se někdo stydí za to, co dělá, nebo jak nedělá nic, tak se hned pasuje na manažera nebo specialistu.

Totéž platí, když si někdo napíše, že je "marketingový specialista". Jestli je opravdu specialista, tak má napsat na co (marketing v zemědělství, marketing pro Lichtenštejnsko, marketing pro účetní, …).

Já taky říkám, že učím češtinu pro Poláky, a ne že jsem pedagogický specialista, byť jím ve srovnání s učitelem češtiny pro všechny cizince bezesporu jsem.

Viděli jste někde třeba "zubař specialista"? Ne. Vždy je konkrétně uvedena rovnou ta specializace, např. "záchovný stomatolog", "ordodoncie", "protetika/estetika/chirurgie, …".

Když někdo jezdí s kamionem a chce zdůraznit, že nejezdí s taxíkem ani autobusem, tak řekne "řidič kamionu", a ne "řidič specialista".

Takže na "specialisty" bez uvedení specializace bacha, vypadají, že nevědí, na co se specializují, jestli se vůbec na něco specializují, a jestli vůbec něco dělají.

2)

Kdysi jakýsi podnikatel (který jasně říkal, v čem podniká) publikoval svůj postřeh, že když o sobě někdo v kolonkách "profese" uvádí "podnikatel", tak to znamená, že nedělá nic.

A asi na tom něco bude.

Většinou o sobě člověk řekne, že je řezník, švec, programátor, obchodník s auty nebo nemovitostmi, finanční poradce, majitel stavební firmy, obchodní ředitel, zakladatel továrny na vrtule, majitel fabriky na zpracování plastů či gumy, apod.

Já také mám svoji firmu, ale neuvádím jako profesi "podnikatel" – řeknu prostě "programátor, učitel, cestovatel". Hlavní je obsah, co dělám; podnikání je forma. Dobrá, vedení vlastní firmy vyžaduje širší schopnosti a samostatnost a dodává mnoho zkušeností, ale to se dá dopsat jako doplněk k oboru (nezávislý účetní, programátor na volné noze, grafik - freelancer, podnikatel v cestovním ruchu, majitel cestovky, …).

Jakmile někdo uvede jen obecné "podnikatel", opravdu to velice zavání tím, že jde více o pózu nebo přání než o realitu, a že ten člověk vlastně ještě neví, v čem by asi tak chtěl podnikat a co by chtěl dělat, kdyby opravdu musel.


Napsáno a publikováno na Facebooku (jiný web, nový panel) krátce před volbami do sněmovny na podzim 2017,
dodatečně publikováno i zde.
Na původním umístění na Facebooku proběhla pod příspěvkem menší plodná diskuse na téma, zda lze zaměření skutečného IT specialisty popsat trochu konkrétněji lidsky česky i pro laika (podle mě ano).

Jelikož FB s námi nemusí být věčně a jelikož můj skript pro opis komentářů z FB sem na web přestal po změně na straně FB fungovat,
přikládám sem raději kopii části komentářů (příspěvek jsem zveřejnil jako public, tedy i všechny komentáře jsou a po celou dobu byly veřejně viditelné):

  • Martin Lipan · Friends with Jiří Novotný: No, ja bych treba nechtel zatezovat lidi nazvama typu "UX architekt, Cobol developer nebo Frontend vývojář", protože to nikomu moc nic neřekne a ti chytřejší si řeknou.. Jo. Takže Ajťák.
  • Jindřich Sadílek: Dunno... být někde, tak napíšu "analytik", protože rozepisovat to tam a snažit se to popsat česky...
  • Martin Adámek: UX architect se asi dá celkem přijatelně do češtiny převést jako návrhář uživatelského rozhraní. Spousta jiných pozic pak může spadnout pod programátora nebo analytika, je to sice zobecnění, tedy znepřesnění, ale pořád je to lepší než IT specialista, dá se to zhruba pochopit a vytvoří to přibližnou představu, co ten člověk dělá. A třeba tomu UX architektovi to u veřejnosti nabere body, protože lidi uvidí, že to je někdo, kdo rozumí lidem a zajímá se o to, co si lidi myslí a co se jim líbí. Ono UX vlastně není IT tak, jak si ho lidé představují, spíš naopak, oproti programátorovi je ú-iksář učiněný sociolog nebo psycholog, prostě takovej ten humanitní typ, co má rád lidi, a lidi maj rádi jeho, což se u ajťáků a priori nepředpokládá. A hlavně - velká část lidí, kteří o sobě tvrdí, že jsou IT specialisté, žádní specialisté nejsou. Těm Cobol vývojářům nebo frontend developperům bych pojem "IT specialista" odpustil, protože ti specialisté opravdu jsou. Jenže to se netýká většiny lidí, kteří se "IT specialista" sami titulují. Neví co dělá, nebo chce znít víc sexy, tak tam švihne specialistu, ač jím není. A často ani netuší (nebo alespoň ignoruje), co slovo "specialista" znamená.
  • Pak tam u toho příspěvku na FB jsou ještě komentáře, které se týkají voleb, a ne názvů profesí; ale ty jsem sem nedával.

Skok nahoru na: Navigační menu
(klávesová zkratka Alt + Shift + horní „5”)

Zaujala Vás tato stránka?

  • Přidat do záložek (Ctrl+D)
  • Sdílet odkaz (vysílačka)Skok nahoru na:
  • Vytisknout (Ctrl+P)
  • Citovat podle ČSN ISO 690

    Tuto stránku

    ADÁMEK, Martin. „IT specialista”, „manažer” a „podnikatel”: (předvolební glosa). Martin Adámek [online]. Náchod / Meziměstí [cit. 2024-07-27]. Dostupné z: https://www.adamek.cz/clanky/postrehy/it-specialista

    Celý web

    ADÁMEK, Martin. Martin Adámek [online]. Náchod / Meziměstí [cit. 2024-07-27]. Dostupné z: https://www.adamek.cz

 

 
 

Národní kulturní dědictví

WebArchiv – Stránky archivovány Národní knihovnou ČR Tyto stránky jsou pravidelně archivovány Národní knihovnou ČR pro svou kulturní, vzdělávací, vědeckou, výzkumnou nebo jinou informační hodnotu za účelem dokumentace autentického vzorku českého webu. Jsou součástí kolekce českých webových stránek, které NK ČR hodlá dlouhodobě uchovávat a zpřístupňovat pro budoucí generace. Jejich záznam je součástí České národní bibliografie a katalogu NK ČR.  

 

 
 

Pro rozptýlení

Matematik a fyzik dali souhlas k psychologickému experimentu. Hladový matematik je posazen do židle ve velkém prázdném pokoji a naproti němu na druhou stranu pokoje je umístěno jeho nejoblíbenější jídlo.
Psycholog vysvětluje: „Vy budete sedět na židli. Já každou minutu posunu židli do poloviny vzdálenosti mezi jídlem a současnou pozicí židle.”
Matematik se podíval na psychologa se zhnusením: „Cože? Do toho nejdu. Přece víte, že se k tomu jídlu nikdy nedostanu!” Načež vstal a odešel.
Psycholog přivedl fyzika. Vysvětlil mu situaci, fyzikovi se rozzářily oči a začal slintat blahem. Psycholog byl zmaten. „Copak si neuvědomujete, že až k tomu jídlu se nikdy nedostanete?” Fyzik se usmál a odpověděl: „Jistě že uvědomuji. Ale z praktického hlediska se dostanu dostatečně blízko.”

 

Pro zamyšlení

Kromě člověka všichni živí tvorové vědí, že základním životním cílem je radovat se ze života.
[Samuel Butler]